Ceny owoców i warzyw na rynkach hurtowych

119
Close-up photo of fresh vegetable in a warehouse

Sytuacja na rynku owoców miękkich w bieżącym sezonie jest trudna. Rosnące koszty produkcji, zakłócenia na rynku, które spowodowała wojna w Ukrainie, utrudnienia w zbycie owoców czy niski poziom cen ich skupu to główne problemy, z którymi obecnie borykają się producenci.

Konieczne jest pilne rozszerzenie skupu na inne owoce miękkie: porzeczki, wiśnie, borówki, truskawki. Niezbędne jest opracowanie strategii ochrony i rozwoju rynku owoców i wprowadzenie rozwiązań systemowych, zapewniających stabilny rozwój gospodarstw produkujących owoce na przyszłość.

Tegoroczny sezon skupu wiśni zapowiada się na krótszy niż zazwyczaj. Z powodu niekorzystnej pogody kampania skupu wiśni do przetwórstwa finiszowała szybciej.

Sierpień to czas zbioru agrestu, malin, pierwszych śliwek, cukini i fasolki szparagowej. To tylko niektóre z warzyw i owoców świeżych, którymi zajadamy się w tym miesiącu.

Ceny niektórych owoców w sierpniu na rynku hurtowym wyglądają następująco:

  • Arbuz (z importu) – 2,25-3 zł/kg
  • Borówka amerykańska – 9-16 zł/kg
  • Brzoskwinie – 4,5-7,5 zł/kg
  • Maliny – 32-40 zł/kg
  • Morele – 9-14 zł/kg
  • Porzeczka czarna – 6-8 zł/kg
  • Porzeczka czerwona – 4-7 zł/kg
  • Śliwka węgierka – 4-5 zł/kg.

Ceny na targowiskach miejskich/sprzedaż bezpośrednia detaliczna (dane z początku miesiąca):

  • Borówka amerykańska – 16 – 20 zł/kg
  • Śliwki – 6 – 10 zł/kg
  • Maliny – przedział od 20 aż do 50 zł/kg
  • Brzoskwinie – 6 – 10 zł/kg
  • Porzeczka czerwona i czarna – 6 – 10 zł/kg
  • Agrest – 5 – 8 zł/kg.

Sierpień to sezon na poniższe warzywa, których cena hurtowa wygląda następująco:

  • pomidory malinowe – 3 – 4,50 zł/kg
  • papryka czerwona i żółta – 4 – 6 zł/kg
  • marchewka – 1 – 1,60 zł/kg
  • kalarepa – 2 – 2,5 zł/szt.
  • cukinia – 3 – 4 zł/kg
  • fasolka szparagowa – 7 – 11 zł/kg
  • bakłażan – 4 – zł/kg.

Ceny warzyw sezonowych na targowiskach miejskich:

  • pomidory – 4 – 7 zł/kg
  • papryka czerwona – 8 – 12 zł/kg
  • marchewka – 3 – 5 zł/kg
  • kalarepa – 3 – 4 zł/szt.
  • fasolka szparagowa – 8 – 12 zł/kg.

źródło: WIR

Opracowanie:

Kaja Walkowska

Magdalena Kołodziejek

Andrzej Przepióra

Aleksander Poznański

 

Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments