Nowe odmiany ziemniaka wpisane do krajowego rejestru

20

30 stycznia 2024 roku w siedzibie COBORU (Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych) w Słupi Wielkiej odbyło się posiedzenie Komisji ds. rejestracji odmian ziemniaka w kadencji 2022-2025, na którym Komisja pozytywnie zaopiniowała wpisanie do Krajowego Rejestru (KR) dziewięciu nowych odmian ziemniaka, w tym 6 odmian jadalnych i 3 skrobiowe.

Odmiany jadalne

  • Begonia (nazwa hodowlana — ZAH 27020). Odmiana jadalna bardzo wczesna. Typ konsumpcyjny ogólnoużytkowy. Zalecana do uprawy na bardzo wczesny zbiór. Zgłaszający: „Hodowla Ziemniaka Zamarte” Sp. z o.o. – Grupa IHAR
  • Colomba Odmiana jadalna bardzo wczesna. Typ konsumpcyjny sałatkowy. Zalecana do uprawy na bardzo wczesny zbiór. Zgłaszający: HZPC Polska Sp. z o.o.
  • Cyranka (nazwa hodowlana — ZAH 28521). Odmiana jadalna średniowczesna. Typ konsumpcyjny lekko mączysty. Zgłaszający: „Hodowla Ziemniaka Zamarte” Sp. z o.o. – Grupa IHAR
  • Hajduk (nazwa hodowlana — ZAH 27320). Odmiana jadalna wczesna. Typ konsumpcyjny ogólnoużytkowy. Zgłaszający: Hodowla Ziemniaka Zamarte Sp. z o.o. – Grupa IHAR
  • Hestia (nazwa hodowlana — STB 25821). Odmiana jadalna wczesna. Typ konsumpcyjny ogólnoużytkowy. Zgłaszający: Pomorsko-Mazurska Hodowla Ziemniaka Sp. z o.o. z siedzibą w Strzekęcinie.
  • Olga (nazwa hodowlana — ZAH 28721). Odmiana jadalna średniowczesna. Typ konsumpcyjny mączysty do lekko mączystego. Odmiana przeznaczona głównie do produkcji chipsów. Zgłaszający: „Hodowla Ziemniaka Zamarte” Sp. z o.o. – Grupa IHAR

Odmiany skrobiowe

  • Tuluza (nazwa hodowlana — ZAH 28821). Odmiana skrobiowa średniowczesna. Zgłaszający: Hodowla Ziemniaka Zamarte Sp. z o.o. – Grupa IHAR
  • Batory (nazwa hodowlana — STB 26021) . Odmiana skrobiowa średniowczesna. Zgłaszający: Pomorsko-Mazurska Hodowla Ziemniaka sp. z o.o. z siedzibą w Strzekęcinie
  • Atlantic Odmiana skrobiowa średniowczesna. Odmiana przeznaczona głównie do produkcji chipsów. Zgłaszający: LIND Spółka z o.o.

Barbara Górska

Źródło: www.coboru.gov.pl

Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments