Kupuj świadomie PRODUKT EKOLOGICZNY. Podczas konferencji prasowej o rolnictwie ekologicznym mówili minister rolnictwa i rozwoju wsi Robert Telus oraz sekretarz stanu Rafał Romanowski.
Rola uświadamiania konsumentów
– Jest europejski dzień produktu ekologicznego. To bardzo ważne, aby go promować i uświadamiać konsumentów, jak ważny jest produkt ekologiczny – podkreślił minister.
Szef resortu rolnictwa, podkreślił, że sam jest rolnikiem ekologicznym. Zwrócił uwagę, jak bardzo trudno uświadamiać społeczeństwo o tym, jak ważna jest produkcja ekologiczna.
– Powinniśmy kłaść duży nacisk na to, aby najpierw uświadamiać młodzież, dzieci, a nawet przedszkolaki, że dobre produkty, produkty wysokiej jakości to zdrowie – stwierdził minister.
Szef resortu rolnictwa zwrócił uwagę, że należy kłaść nacisk na informowanie o tym, że tylko produkt opatrzony zielonym listkiem jest produktem ekologicznym, który jest certyfikowany od pola, poprzez przetwórstwo aż do półki sklepowej.
– Tylko ten znak – zielony listek – daje konsumentowi gwarancję, że produkt jest rzeczywiście ekologiczny – podkreślił minister Robert Telus.
– Duży nacisk kładziemy także na kontrole tych produktów, i u producenta, i u pośrednika, ale także w sklepach, aby ten zielony listek był takim żelaznym, pewnym listkiem. Jeżeli klient kupuje produkt z tym listkiem, to musi być pewny, że jest to produkt ekologiczny – zaznaczył minister.
Szef resortu rolnictwa zwrócił ponadto uwagę, że warto wybierać polski produkt ekologiczny.
– Ważne jest, abyśmy naszego klienta, polskiego klienta uczyli patriotyzmu gospodarczego. Ważne jest, aby nasz klient czytał etykietę i zwracał uwagę na to, co kupuje. To jest ważne także dla naszego rolnictwa – dodał minister.
Minister podkreślił, że polskie rolnictwo jest rozdrobnione, a średnia powierzchnia gospodarstw nieco przekracza 11 ha.
– To jest nisza, szansa dla tych małych gospodarstw, żeby produkować produkt ekologiczny – stwierdził minister Robert Telus.
Szef resortu rolnictwa poinformował przy okazji, że trwają analizy dotyczące zmiany Programu dla szkół, polegającego na zapewnianiu owoców i warzyw w szkole, aby ukierunkować go na lokalne i ekologiczne produkty.
Edukacja ekologiczna
– Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przygotował quiz online oraz specjalny odcinek programu edukacyjnego, który jest okazją do pogłębienia wiedzy o rolnictwie ekologicznym i produktach certyfikowanych w ramach tego systemu. Na zlecenie KOWR została przeprowadzona sonda uliczna wśród młodzieży, w której sprawdzana była wiedza z zakresu produkcji ekologicznej. Wiemy, że mamy tu jeszcze wiele do zrobienia – powiedział sekretarz stanu Rafał Romanowski.
Wiceminister Romanowski poinformował ponadto, że w krótkiej perspektywie powinniśmy podwoić areał upraw ekologicznych i dojść do 1 miliona hektarów w systemie rolnictwa ekologicznego.
– Wśród wielu inicjatyw od lat promujemy kampanię pn. Kupuj świadomie PRODUKT POLSKI. Znak zielonego liścia jako symbolu produktu ekologicznego już jest dobrze rozpoznawalny – podkreślił sekretarz stanu.
Wiceminister przestrzegł jednocześnie, że nie zawsze żywność reklamowana jako produkt bio faktycznie jest ekologiczna. Takimi są tylko produkty oznakowane zielonym listkiem.
Zwrócił ponadto uwagę, że jesteśmy liderami w Unii Europejskiej pod względem nakładu środków na wsparcie dobrostanu zwierząt.
Dzień rolnictwa ekologicznego
23 września, dzień szczególny i wyjątkowy dla rolnictwa ekologicznego. Na mocy unijnej deklaracji 23 września oficjalnie uznano za Dzień Rolnictwa Ekologicznego w całej Unii Europejskiej. Ta inicjatywa wynika przede wszystkim z potrzeby uświadamiania społeczeństwa o bezsprzecznych zaletach produkcji ekologicznej i rolnictwa ekologicznego – dla środowiska i klimatu oraz dla zdrowia ludzi i zwierząt. Tego dnia resort rolnictwa uruchamia liczne ogólnopolskie projekty w ramach informacyjno-edukacyjnej kampanii pn. Kupuj Świadomie PRODUKT EKOLOGICZNY.
Wiceminister Rafał Romanowski zaprosił na obchody tego dnia do Płocka, gdzie na Wzgórzach Tumskich odbędzie się wielki piknik, kiermasz produktów wysokiej jakości pochodzących z rolnictwa ekologicznego.
– Tam pokażemy cudowne smaki polskiego rolnictwa ekologicznego – zachęcał wiceminister Rafał Romanowski.