W grudniu GUS utrzymał szacunki produkcji warzyw gruntowych w 2023 na poziomie z września’23. Zgodnie z nimi krajowa produkcja zmalała o 3% r/r, a w największym stopniu na spadki przełożyły się niższe zbiory marchwi (-7% r/r) i ogórków gruntowych (-9% r/r). O 7% r/r zmniejszyły się zbiory ziemniaków, wobec 9-proc. prognozowanych we wrześniu. GUS jednocześnie zaznaczył, że zebrane warzywa cechują się mniejszą masą, a „z powodu zmian fizjologicznych gorsza może być ich zdolność do długotrwałego przechowywania”.
Mimo spadków podaży, początek sez. 2023/24 przyniósł wzrosty produkcji mrożonek. Z danych GUS wynika, że w firmach średnich i dużych od lipca do listopada zwiększyła się ona o 2,7% r/r. O 15% r/r w analogicznym okresie zmalała produkcja marynat, co wiązać można z niskimi zbiorami ogórków w 2023.
Popyt na rynkach zagranicznych uległ zmniejszeniu z uwagi na odbudowę produkcji niektórych warzyw po spadkach w 2022, i nie jest już tak istotnym wsparciem dla cen na rynku krajowym. Dla przykładu tegoroczne zbiory w Hiszpanii (drugi producent w UE) w 2023 mogły wzrosnąć o 10-12% r/r (za fresh-plaza), po 16-proc. spadku jaki odnotowano w 2022 (za Eurostat) z uwagi na susze.
Z danych GUS wynika, że łącznie w pierwszych 4 mies. sez. 2023/24 (od lipca) polski eksport warzyw i grzybów świeżych zmalał o 14% r/r, na co w dużej mierze wpłynął 35-proc. spadek w polskim handlu cebulą. O 1/3 zmniejszono wysyłki tego warzywa do Holandii, a aż o 87% r/r zmalała sprzedaż na Ukrainę.
Ceny warzyw na poziomie detalicznym wciąż kształtują się na poziomie wyższym r/r, mimo spadków cen w hurcie takich kategorii jak cebula. Mniejsza krajowa podaż jest czynnikiem, który oddziałuje w kierunku wzrostów wielu produktów. Podwyżki cen widać szczególnie w przypadku tych, które charakteryzują się głębszymi spadkami produkcji np. marchwi. Niższa jakość przechowalnicza może sprzyjać dalszym przyspieszonym sezonowym podwyżkom cen.
Źródło: IERiGŻ-PIB, GUS, PKO Bank Polski