Na rynku trzody chlewnej pojawiają się lekki spadki cen w skupach.

79

Na rynku trzody chlewnej pojawiają się lekki spadki cen w skupach. Ceny skupu żywca krążą wokół 7,30 zł/kg.

Sytuację producentów ratuje tanie zboże oraz cykl zamknięty. Jeśli ktoś kupuje prosięta czy warchlaki to rachunek ekonomiczny zamyka mu się na zero. Pomimo spadku produkcji żywca we wszystkich, poza Hiszpanią, krajach UE, nadal mamy nadwyżkę podaży nad popytem wynikającą z braku eksportu wieprzowiny do Chin.

Cenę duszą również zachowania sieci detalicznych oraz tucz nakładczy, w ramach którego produkuje się już około 60% żywca w Polsce, co z kolei nie daje wielkich szans na podwyższenie ceny w skupie dla niezależnych producentów. Polska pozostaje importerem netto mięsa wieprzowego, co pozwala na odbudowę pogłowia. Potrzebny do tego byłby kompleksowy program.

Wiele organizacji branżowych pracuje nad takim programem w ramach zespołu powołanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jego wersja, która powstała do tej pory skupia się głównie na tanich źródłach finansowania inwestycji, co zdaniem WIR jest niewystarczające aby nakłonić hodowców do powrotu do tej produkcji.

WIR

Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments