Ceny papryki i cebuli

63

We wrześniu trwa sezon na następujące warzywa: kalafior, późne odmiany kapusty, brokuły, kalarepę, rzodkiew, marchew, buraki ćwikłowe, chrzan, dynię, patisony.

Jak podają strony branżowe, w Polsce co roku produkuje się ok. 90 tys. t papryki. Rok 2023 jest trudnym dla producentów właśnie tego warzywa. Producenci informują, że grozi im sprzedaży swoich produktów poniżej progu opłacalności. Na niższe ceny w hurtowniach wpływa m.in. duży import papryki do naszego kraju, ale też polityka sieci handlowych. W lipcu plantatorzy malin skarżyli się, że ceny owoców w skupie są tak niskie, że ich zbieranie jest obecnie nieopłacalne. Rząd uruchomił skup owoców, jednocześnie jednak w innych skupach ceny znacznie spadły. Teraz, zdaniem producentów, podobna sytuacja panuje na rynku papryki. Obecnie na rynku hurtowym minimalna cena za 1 kg papryki zielonej wynosi 3 zł, a czerwonej i żółtej – 4,75 zł. W ostatnich kilku sezonach średnie ceny płacone producentom papryki czerwonej przekraczały 4 zł/kg. Tymczasem koszt wyprodukowania papryki w Polsce, jak informują producenci, wynosi obecnie około 5 zł/kg. Od 2021 roku wzrósł o ok. 1 zł.

Aktualne ceny cebuli zaczynają się w granicach 1,80 zł za kilogram. Wskazany poziom tyczy się jednak warzywa sprzedawanego w dużym hurcie. Najwyższe ceny cebuli, których mogą oczekiwać producenci, oscylują natomiast na poziomie 2,30 zł za kilogram. Tutaj mówimy już jednak o towarze, który charakteryzuje się najwyższą jakością i dużym kalibrem. W tej cenie najczęściej sprzedawany jest detalicznie. Aktualne ceny cebuli zamykają się więc w przedziale 1,80-2,30 zł za kilogram.

źródło: WIR

Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments