Warzywa biją rekordy konsumpcji – badania Kantar Polska dla Core Teamu

58

Wśród najpopularniejszych gatunków sierpnia i lata 2023 Kantar wymienia ziemniaki, pomidory i ogórki. Konsumpcja ogórków, cebuli, marchwi, cukinii, fasolki szparagowej i kapusty osiągnęła poziomy najwyższe w historii prowadzonych pomiarów. Prezentujemy najważniejsze wyniki sierpniowych badań. Szczegółowe dane dotyczące konsumpcji kilkudziesięciu gatunków warzyw i owoców dostępne są pod adresem WczorajNaTalerzu.pl

polska smakuje_pasek (1).jpg
Stały monitoring konsumpcji zleca w Polsce Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw. Badania przeprowadza firma Kantar Polska w ramach projektu „CORE TEAM – promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, III edycja”.

Badania finansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Są częścią stałego monitoringu konsumpcji. Dane dotyczące konsumpcji kilkudziesięciu gatunków są publicznie dostępne. Wraz z Kantar Public, sektor publikuje je na stronie WczorajNaTalerzu.pl

Konsumpcja warzyw w sierpniu

Najpopularniejszym warzywem w sierpniu jest ziemniak, którego konsumpcję deklaruje 97% Polaków. Popularność ziemniaków utrzymuje się na stałym wysokim poziomie. Od lat nie schodzi poniżej tego poziomu.
Na drugim miejscu wśród warzyw znalazły się pomidory, które jadło 96% badanych, natomiast trzecie miejsce należy do ogórków – 94%.
Zrzut ekranu (3720).png
W rankingu popularności kolejne miejsca zajmują: cebula (89%), marchew (85%), papryka (69%), fasolka szparagowa (66%), kapusta (65%), cukinia (53%), pieczarki (50%) i burak ćwikłowy(47%).
Największy wzrost w stosunku do poprzedniego miesiąca odnotowały pieczarki (o 8 p.p.) i papryka (również o 8 p.p.).

Historyczne rekordy większości badanych gatunków
Konsumpcja ogórków, cebuli, marchwi oraz cukinii, była najwyższa w historii prowadzonych pomiarów, czyli od 4 lat. Fasolka szparagowa i kapusta wyrównały swoje historyczne rekordy. Osiągnęły w sierpniu 2023 penetrację 2/3 populacji, odpowiednio 66% i 65%.
Konsumpcja ogórków wzrosła od 2020 roku z poziomu 91% populacji do 94%, czyli o 3,9 mln konsumentów. Cebuli, w 3 lata, z 85% do 89%, czyli o 1,3 mln. Konsumpcja marchwi z 80% do 85%, czyli o 1,6 mln. Ogórka z 91% do 96%, czyli o ponad 1 mln.
Wzrost liczby konsumentów „sierpień do sierpnia”
W porównaniu do sierpnia 2022 roku wzrosło spożycie cukinii (o 3 p.p.). W ubiegłym roku cukinie w sierpniu jadło 50% Polaków, aktualnie 53%. W liczbach bezwzględnych to odpowiednio – 16,2 mln oraz 17,2 mln. Liczba konsumentów cukinii wzrosła o 6%. Cukinia to gatunek od lat najbardziej zyskujący na popularności w sierpniu.
KANATR Sierpień 2023 (17).jpg
Wzrosła również liczba konsumentów fasolki szparagowej i papryki, w obu przypadkach o 3%, czyli ok. 650 tys. osób.
W porównaniu do sierpnia 2022 wzrosło także spożycie: marchwi (o 2 p.p.), cebuli (o 2 p.p.), kapusty (o 2 p.p.) i ogórków (o 1 p.p.)

Wyniki monitoringu konsumpcji 2020-2023
W lutym 2020 rozpoczęto badania spożycia najpopularniejszych warzyw i owoców. Monitoring spożycia pomaga środowisku producentów kreować proces zmiany sposobu prezentowania zaleceń żywieniowych.
Aktualizowane wynik dotyczące kilkudziesięciu gatunków są publicznie dostępne na stronie WczorajNaTalerzu.pl

https://wczorajnatalerzu.pl

https://wczorajnatalerzu.pl

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

Badanie zrealizowano w dniach 18-23 sierpnia 2023 r., na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).

Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania 21 gatunków w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.

Badania konsumpcji Kantar 2021 (10).jpg

Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw projektu „CORE TEAM – promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, III edycja”.

Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments