Ceny bydła na rynku krajowym stabilizują się. Tylko niektóre zakłady obniżyły stawki o 10 gr/kg. Zawirowania w cennikach obserwowane w czerwcu i lipcu zwolniły. Rolnicy są zajęci przedłużającymi się żniwami, więc nie sprzedają zwierząt. Z drugiej strony popyt konsumentów na wołowinę jest ograniczony, ze względu na stosunek cen. Częściej wybierają tańszy drób lub wieprzowinę.
Aktualne średnie ceny skupu bydła:
- byki w klasie R – ok. 19 zł/kg
- byki (waga żywa) – ok. 11 zł/kg
- krowy – ok. 8 zł/kg
- jałówki w kl. R (poubojowe) – ok. 19,10 zł/kg.
Bieżące wartości w cennikach są poniżej poziomów zeszłorocznych, ale w dalszym ciągu kształtują się na wysokim poziomie, powyżej wieloletnich średnich. Pozytywnym dla polskich producentów sygnałem jest wyższy eksport, zarówno w przypadku żywego bydła, jak i mięsa wołowego.
źródło: WIR
Opracowanie:
Kaja Walkowska
Magdalena Kołodziejek
Andrzej Przepióra
Aleksander Poznański