Pora w pole, czyli kiedy zasiać warzywa

114

Wiosna to początek wegetacji roślin i czas na przygotowanie pola pod nowe zasiewy i sadzenie warzyw. Im więcej staranności włożymy w zabiegi agrotechniczne jak: orkę, bronowanie, nawożenie i ochronę przed agrofagami, tym mniej pracy będzie nas czekało w trakcie wegetacji warzyw na miejscu stałym.

Oczywiście przed siewem lub sadzeniem warzyw należy starannie wybrać miejsce pod uprawę. Należy zastosować prawidłowy płodozmian i zmianowanie. Miejsce pod uprawę powinno mieć odpowiednie pH dla danego gatunku warzyw i wykonaną analizę chemiczną gleby. Stanowisko pod uprawę powinno być wolne od chwastów, zwłaszcza trwałych jak np. perz. Odchwaszczanie, zwłaszcza w początkowej fazie wzrostu warzyw uprawianych z siewu, jest jednym z czynników decydujących o wysokim plonie.

Warzywa ogólnie możemy uprawiać z siewu lub/i z rozsady. Uprawa z rozsady daje wcześniejsze plony i przyspiesza zbiory. Oczywiście nie wszystkie warzywa możemy uprawiać z rozsady jak np. sałatę czy kapustę. Część z nich możemy uprawiać tylko z siewu jak np. marchew czy pietruszkę. Wysiew nasion warzyw wprost do gruntu można rozpocząć już w marcu i kwietniu. Dotyczy to oczywiście gatunków odpornych na spadki temperatury.

Poniżej krótka ściągawka kiedy i jakie warzywa możemy zacząć wysiewać.

  • Bób – od kwietnia
  • Groch – od kwietnia
  • Rzodkiewka – od marca
  • Pietruszka – od końca marca do końca kwietnia
  • Marchew – od końca marca do połowy maja
  • Szpinak – od końca marca
  • Koper – od końca marca
  • Sałata – od kwietnia
  • Por – od drugiej połowy kwietnia
  • Ogórki – od 10 maja (po przymrozkach majowych) do końca czerwca
  • Seler korzeniowy – od połowy maja do połowy czerwca
  • Kapusta biała – od czerwca (oczywiście możemy wcześniej przygotować rozsadę i wtedy sadzimy ja na miejsce stałe koniec kwietnia początek maja).

W przypadku, kiedy spodziewamy się spadków temperatury, młode siewki przykrywamy agrowłókniną.

Rozsadę warzyw możemy przygotować:

  • aby uzyskać wcześniejsze plony warzyw (sałata);
  • dla warzyw ciepłolubnych, które potrzebują wysokich temperatur do wzrostu (np. arbuz, melon, oberżyna, pomidor, papryka);
  • dla warzyw, które po wschodach rosną bardzo wolno (brokuł, kalafior, kalarepa, kapusta biała i kapusta czerwona);
  • dla warzyw o długim okresie kiełkowania (karczoch, seler, szpinak nowozelandzki).

Poniżej krótka ściągawka wybranych warzyw z terminami siania lub/ i sadzenia.

  • Bakłażan (Solanum melongena)
    Rozsada: marzec – kwiecień
    Sadzenie: maj – czerwiec
  • Bób (Vicia faba)
    Rozsada: luty-marzec
    Sadzenie: kwiecień
  • Brokuł (Brassica oleracea var. Italica)
    Rozsada: marzec-czerwiec
    Sadzenie: kwiecień-lipiec
  • Kapusta brukselska (Brassica oleracea var. Gemmifera)
    Rozsada: kwiecień
    Sadzenie: koniec maja-początek czerwca
  • Burak korzeniowy (Beta vulgaris)
    Siew: kwiecień-czerwiec
  • Burak liściowy (Beta vulgaris subsp. vulgaris)
    Siew: kwiecień-czerwiec
  • Cebula (Allium cepa)
    Siew: marzec-kwiecień
    Rozsada: luty-marzec
    Sadzenie: kwiecień
  • Cukinia (Cucurbita pepo var. giromontiina)
    Siew: koniec kwietnia-połowa czerwca
    Rozsada: koniec kwietnia
    Sadzenie: połowa maja
  • Czosnek (Allium sativum)
    Sadzenie: koniec października / początek listopada (sadzenie ząbków)
    W odróżnieniu od innych warzyw czosnek nie wytwarza nasion, dlatego rozmnaża się go wyłącznie generatywnie.
  • Dynia (Cucurbita pepo)
    Siew: druga połowa maja
    Rozsada: kwiecień
    Sadzenie: druga połowa maja
  • Fasolka szparagowa (Phaseolus vulgaris)
    Siew: od końca kwietnia do lipca
  • Fasola (Phaseolus coccineus)
    Siew: maj
  • Groszek (Pisum sativum)
    Siew: marzec-kwiecień
  • Jarmuż (Brassica oleracea convar. acephala var. sabellica)
    Siew: maj-czerwiec
    Rozsada: kwiecień-maj
    Sadzenie: maj-czerwiec
  • Kalafior (Brassica oleracea convar. botrytis)
    Siew: kwiecień-maj
    Rozsada: luty-marzec
    Sadzenie: kwiecień
  • Kapusta głowiasta (Brassica oleracea var. capitata)
    Rozsada: kwiecień
    Sadzenie: druga połowa maja / początek czerwca
    Marchew (Daucus carota)
    Siew: marzec-kwiecień
  • Ogórek (Cucumis sativus)
    Siew: maj
  • Papryka (Capsicum annuum)
    Rozsada: marzec-kwiecień
    Sadzenie: maj-czerwiec
  • Pietruszka korzeniowa (Petroselinum crispum)
    Siew: marzec-kwiecień
  • Rzodkiewka (Raphanus sativus var. sativus)
    Siew: marzec-maj oraz lipiec-siepień
  • Sałata głowiasta (Lactuca sativa var. capitata)
    Siew: kwiecień-maj
    Rozsada: luty-marzec oraz lipiec-sierpień
    Sadzenie: marzec-kwiecień oraz sierpień-wrzesień
  • Seler korzeniowy (Apium graveolens var. rapaceum)
    Rozsada: luty-marzec
    Sadzenie: druga połowa maja

Tekst i zdjęcia: Małgorzata Miłek

źródło: ŚORD Modliszewice

Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments