Wapnować można także wiosną

85
foto: https://modr.pl/aktualnosc/ogolnopolski-program-regeneracji-srodowiskowej-gleb-poprzez-ich-wapnowanie-nabor-wnioskow

Wysokie ceny nawozów powodują, że nawozy powinny być stosowane w sposób zrównoważony. Wapnowanie szczególnie wpływa na ich efektywne wykorzystanie. W okresie wiosennym warto wykonać wapnowanie w uprawie kukurydzy, słonecznika i soi.

W ostatnich latach nastąpił wzrost powierzchni uprawy kukurydzy, słonecznika i soi. Rośliny te wysiewane są w trzeciej dekadzie kwietnia i na początku maja. Wymienione rośliny mają duże wymagania odnośnie odczynu gleby – w uprawie soi odczyn pH powinien być zbliżony do obojętnego (pH 6,5-7), a w przypadku kukurydzy i słonecznika optymalne pH wynosi od 6 do 7. Zdarza się, że rośliny są wysiewane na złych stanowiskach, po słabych przedplonach. Na glebach, gdzie nie sprawdzono wartości odczynu pH ani zasobności w makroelementy, nawożenie bywa często przypadkowe, niezbilansowane. W rezultacie osiągane wyniki produkcyjne są niezadowalające.

W okresie wczesnowiosennym powinno się wykonać analizę gleby w Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej. Nawożenie należy dostosować do zasobności gleb i wymagań pokarmowych roślin. Ważny jest szczególnie odczyn gleby. Jeśli badania pokażą, że wapnowanie jest potrzebne lub wskazane – to zabieg trzeba wykonać w dawce odpowiedniej do poziomu zakwaszenia. Ponieważ kukurydza, słonecznik i soja mają duże zapotrzebowanie na magnez, można do tego celu zastosować wapno węglanowo-magnezowe.

autor: Krzysztof Domagała

źródło: ŚORD MODLISZEWICE

Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments